Enerji Verimliliği Haftası: Kaynakları Verimli Kullanma Bilinci
Giderek artan dünya nüfusu ve bununla orantılı olarak artan enerji ihtiyacı dolayısıyla ortaya çıkan enerji sorunu hepimizi düşündürüyor. Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan enerji ile ilgili küresel anlamda alınmaya çalışılan önlemler her geçen gün artıyor. Küresel anlamda soruna çözüm bulabilmek için, birçok ülkenin katıldığı İklim zirveleri, Paris Antlaşması gibi büyük adımlar aracılığıyla, sera gazı emisyonlarının düşürülmesi konusunda planlar yapılıyor; taahhütler veriliyor. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, temiz enerjinin yaygınlaşması ve iklim krizlerine karşı önlemler alınması üzerinde duruluyor. Enerjinin altın değerinde olduğu günümüzde, onu israf etmemek, elimizden geldiğince enerji tasarrufu yapabilmek oldukça önemli. Bu konuda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan Enerji Verimliliği Haftası’nda, bilinçli enerji tüketimi ve enerji tasarrufu yöntemleri konusunda farkındalık yaratan paylaşımlar ve etkinlikler yapılıyor. Bu önemli haftada, güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, hidrolik ve dalga gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının günlük yaşamımızda ve endüstride verimli şekilde kullanılmasının üzerinde durulmasının yanı sıra, kimi zaman etkisi küçümsenen fakat aslında oldukça büyük bir etkiye sahip olan, basit alışkanlıklarımızı değiştirerek enerji tasarrufu sağlayabileceğimiz bireysel önlemlerin de üzerinde duruluyor.
En Ucuz Enerji, Tasarruf Edilen Enerjidir
Tüm dünyada enerji masrafları ciddi bir ekonomik sorun olarak karşımıza çıkıyor. Tercih edilen ya da yaygın olarak kullanıldığı için tercih edilmek zorunda kalınan geleneksel yöntemler, hem yüklü faturalar getiriyor hem de çevreyi kirletiyor.
Mimari anlamda doğru tasarlanmamış ve gün ışığına yeterli erişimi olmayan yapılar, kimi zaman baharda bile ısınma ihtiyacı hissetmemize neden olabiliyor. Ya da iyi bir yalıtımla kolaylıkla bertaraf edilebilecek soğuk hava, gerekli önlemler alınmadığı için ısınma masraflarını artırabiliyor. Isınmanın tam tersi şekilde soğutma da ciddi bir enerji israfı olarak karşımıza çıkıyor. Dışarıda çok sıcak bir hava olmamasına rağmen, mimari tasarımdaki ya da inşaat sürecindeki hatalardan dolayı, ısıyı ve nemi içeriye hapseden yapılarda, aslında mevsimsel olarak gerekmese bile iklimlendirme cihazlarını kullanmak zorunda kalmamız, hem doğaya hem de bütçemize zarar veriyor. Bu etkilerden kaçınabilmek için ise, yapılar inşa edilmeden önce, doğru planlamanın yapılması, doğru malzemelerin ve inşaat yöntemlerinin kullanılması ve yapının doğru şekilde denetlenmesi büyük önem taşıyor. Bu aşamalarda doğru adımların atılması ve uzun vadede bizi refaha götürecek yolların izlenmesi ise, toplumsal farkındalık ve bilinçten geçiyor. Şehir planlarının ve yapıların uygun şekilde tasarlanması, iç ve dış cephelerin yalıtımlarının doğru yapılması ve pencere, kapı ya da zemin gibi ısı kaçışlarının en çok olduğu bölgelerin doğru şekilde izole edilmesi gerekiyor.
Doğada sürekli olarak bulunan yenilenebilir enerji kaynakları biz kullanmadığımız takdirde boşa gidiyor. Üstelik halihazırda kullanabileceğimiz böyle bir hazine varken başka kaynaklara yönelmemiz ekonomik olarak bizi zora sokuyor. Doğa bize oldukça bonkör davranırken, doğal kaynaklarımızı korumaya ve onları akıllıca kullanmaya yönelmemiz için halen çok geç değil.
Uzay Kafes Sistemleri ve Enerji Verimliliği
Uzay kafes sistemleri, çubuklar ve düğümlerin birbirleriyle bağlanarak oluşturdukları hafif fakat güçlü bir ağdan meydana gelir. Bu sistemler, işlevsel bir çerçeve oluşturarak mimari strüktürü şekillendirirler. Mimarlara, taşıyıcı kolon kullanmadan geniş açıklıkları geçebilme ve üçüncü boyutta daha yaratıcı ve cesur formlar oluşturma imkanı sunan uzay kafes sistemleri, enerji verimliliği ve tasarrufu sağlama konusunda da yapıya pozitif etki sağlarlar. Bu sistemlerin başlıca avantajlarından biri, hafif tasarımları sayesinde daha az enerji gerektirmeleridir. Bu hem inşaat maliyetini düşürür hem de enerji tüketimini azaltır, böylece projelerin ekonomik ve çevresel etkileri minimize edilmiş olur.
Uzay kafes sistemlerin geçirgen yapıları sayesinde yapılar daha fazla doğal havalandırmaya erişirler ve daha çok gün ışığından faydalanabilirler. Bu doğal ışık ve havalandırma, yapılarda yapay aydınlatma ve iklimlendirme sistemlerine olan bağımlılığı azaltır. Böylece enerji tasarrufu yapılırken, daha sağlıklı ve konforlu bir iç mekan elde edilir. Modüler bir sistem olan uzay kafes sistemlerinin bakımı ve yenilenmesi de düşük enerji ve maliyetle halledilir. Hem tasarımcıların arzuladığı estetiğe ve forma ulaşmamızı kolaylaştırır hem de tasarruf yapmamızı sağlar. Bu hafif ve sürdürülebilir inşaat sistemi, çevre dostu bir yaklaşıma katkıda bulunmanın yanısıra, enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.
Enerji Verimliliği için Alınabilecek Bireysel Önlemler
Enerji Verimliliği Haftası, her bireyin günlük yaşamında enerji tasarrufu yapabileceği alanları hatırlatır. Örneğin büyüklerimizin bize hep hatırlattığı gibi, kullanmadığımız ışığı ve elektronik aletleri kapatmamız bile önemli bir adımdır. Bunun yanında, gereksiz yere buzdolabı ve soğutucuların kapaklarını açıp kapatmamamız, su ısıtıcımıza gereğinden fazla su koymamamız, kapı ve pencerelerimizi basit yöntemlerle dahi olsa yalıtmamız, LED aydınlatmalar kullanmamız, elektronik aletleri satın alırken enerji verimli olanları tercih etmemiz ve enerji tasarruflu ulaşım yöntemlerini kullanmamız gibi basit önlemlerle bile büyük farklar yaratarak, enerji tasarrufu sağlayabiliriz.
Enerji Verimliliği Haftası’nın amacı, toplumun enerji kullanımı konusunda bilinçlenmesini sağlamak ve enerji kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunmaktır. Bu hafta, enerjinin nasıl elde edildiği ve hayatımızdaki önemi konusunda farkındalığı artırmak ve toplumu enerji verimliliği konusunda bilgilendirmek için önemli bir fırsat sunar.
Kurumsal ve endüstriyel düzeyde yapılan enerji tasarrufu elbette ki çok önemlidir, ancak aynı zamanda bireysel anlamda yapılan tasarruf da, dünyada milyonlarca insan yaşadığını düşünürsek, totalde çok büyük bir etki yaratır. Bu nedenle, Enerji Verimliliği Haftası boyunca, enerji tasarrufu yöntemleri ve stratejileri hakkında bilgi paylaşımı yapılır ve toplumun enerji tüketimi alışkanlıklarını gözden geçirmesi teşvik edilir.