Dünyadaki İkonik Çelik Yapılar

1700’den beri kullanılan çelik, hafiflik, yüksek dayanıklılık ve esneklik gibi nitelikleri nedeniyle özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra popüler bir yapı malzemesi haline gelir. Zaman içinde birçok çelik yapı inşa edilir ve bu strüktürlerin bazıları herkes tarafından çok iyi bilinen yapılardır.

Pekin Ulusal Stadyumu

‘Kuş Yuvası’, 2008 yılında Çin’de Olimpiyat Oyunları için inşa edilen Pekin Ulusal Stadyumu’nun takma adıdır. Bu dikkat çekici tasarım, dünyanın en büyük çelik yapılarından biridir. Kuş yuvasına benzeyen şekli ile stadyumun tasarımı çelik yapıların organik olarak şekillenebildiğinin en güzel örneğidir. Stadyum 42.000 ton çelik kullanılarak beş yılda inşa edilmiştir.

Willis Kulesi

2009 yılına kadar Sears Tower olarak adlandırılan Willis Tower, rüzgarlarıyla ünlü Chicago’da 1973 yılında inşa edilmiş bir ofis binasıdır. Sears Group, şirket için bir genel merkez tasarlaması adına SOM Architectsi görevlendirir. Binadaki alanlar için gereksinimler fazladır çünkü müşteri şirketinin büyüme oranlarını 2003’e kadar hesaplamıştır. Bina 442 metredir ve inşa edildiğinde dünyanın en yüksek binasıdır. Kule, Chicago rüzgârlarına karşı dayanıklılık için çelikle bağlanmış, farklı yükseklikte birkaç bloktan oluşmaktadır.

Chrysler Binası

Chrysler Binası, William Van Allen tarafından tasarlanan Art Deco tarzıyla New York’un en ünlü simge yapılarından biridir. Yapı, güzel taç şeklindeki tasarımıyla Manhattan silüetinde hala göze çarpmaktadır. Bina 1930’da inşa edilir ve neredeyse bir yıl boyunca dünyanın en yüksek binası olur. Bina 319 metre, tuğla ve çelik strüktür olup cephesinde metalik süslemeler ve mermerler bulunmaktadır. 

Burj Khalifa

828 metrelik Burj Khalifa, Ocak 2010’da tamamlanmasından bu yana, tepesi ile zemini arasında üç dakika zaman farkı olan, dünyanın en yüksek binasıdır. SOM Architects tarafından tasarlanan binada 150. kata kadar beton ve çelik beraber kullanılır, 150-160. katlar arasında da sadece çelik kullanılır. Tüp şeklindeki Burj Khalifa’nın yapımında Empire States Binası’ndan daha az çelik kullanılmıştır. Geçmişte dünyanın en hızlı asansörüne sahip olan yapı günümüzde ilk beşte bile yer almaz.

Forth Köprüsü

İskoçya’nın doğusunda Firth of Forth üzerinde bir konsol demiryolu köprüsüdür. İskoçya’nın ikonik yapılarından biridir ve İngiliz mühendis Sir John Fowler ve Sir Benjamin Baker tarafından tasarlanır. 1890 yılında inşa edilmiştir ve bu onu ünlü Sidney Liman Köprüsü’nden 40 yıl daha eski yapar. UNESCO dünya mirası listesindedir. 521 metre açıklığı ile dünyanın en uzun ikinci konsol açıklığıdır. Köprü yaklaşık 53.000 ton ağırlığındadır ve her konsolun tepesinde 110 metre yüksekliğe oturur.

Gateway Kemeri

Gateway Kemeri, Amerika Birleşik Devletleri’nin Missouri eyaletinde bulunan St. Louis’deki 192 metrelik çelik bir anıttır. Dünyanın en uzun kemeri olan strüktür, Eero Saarinen tarafından tasarlanır ve 1963 yılında inşa edilir. Kemer, Amerikan halkına adanmış bir anıttır. Kemerin güçlü, zarif şekli, ülkenin batı kısmına açılan bir geçidi simgeler. Kemer, çelik konstrüksiyonda yenilikçi tekniklerin kullanımını göstermektedir.