Uzay Kafes Sistemlerinin Uygulama Alanları

Fotoğraf: Kahire Olimpik Multi Spor Merkezi

Uzay kafes sistemlerinin uygulama alanları, sağladığı avantajlar sayesinde oldukça geniştir. Açık plan kullanımına ihtiyaç duyan fonksiyonlardaki yapılardan, geçici olarak inşa edilen sergi pavyonlarına uzanan bir uygulama alanına sahiptir. Uzay kafes sistemleriyle en çok karşılaştığımız alanları başlıca şöyle sıralayabiliriz:

Havacılık ve Uzay Sanayi Tesisleri

Fotoğraf: Kuveyt Uluslararası Havaalanı, VVIP Terminal Binası

Hangarlar, uydu ve roket montaj tesisleri, kontrol kuleleri, gözlem güverteleri ve AR-GE tesisleri gibi teknik alanlar için ihtiyaç duyulan geniş açıklıklar ve yüksek tavanlar uzay kafes sistemleri sayesinde rahatlıkla oluşturulabilir. Bu yüzden uzay kafes sistemleri, havacılık ve uzay endüstrisinde birçok uygulama için geleneksel yapı malzemelerine göre birçok avantaj sunar.

Kuveyt Uluslararası Havaalanı bünyesinde yer alan VVIP Terminal Binası, bu konudaki örnek projelerimizdendir. Kare tabanlı yüksek bir uzay kafes kubbe şeklinde tasarlanmış bir yapıdır ve 96 m serbest aks açıklığına sahip A380 uçak hangarı çatısı ile aynı havaalanında bulunmaktadır.

Ulaşım Yapıları

Fotoğraf: Balıkesir Terminali

Uzay kafes sistemleri, havaalanları, tren istasyonları ve terminaller gibi ulaşım yapılarının inşası için oldukça uygun bir seçenektir. Geleneksel yapı sistemlerine göre teknik özellikleri açısından birçok avantaj sunar. Kurulumlarının kolay oluşu, dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları uzun vadede maliyetleri düşürür. Büyük açıklıkları rahatlıkla geçebilirler ve hafif oldukları için yapıya yük bindirmezler. Bu da onları depreme karşı dayanıklı yapar. Depreme karşı dayanıklılık, hem yoğun kullanıcı trafiğine sahip yapılar oldukları, hem de deprem sonrası afet bölgelerine ulaşımı sağlayan ana arterler oldukları için ayakta kalıp bölgeye ulaşım sağlamayı sürdürmeleri açısından oldukça önemlidir.

Projelerimizden, Haramain Hızlı Tren Projesi ve Balıkesir Terminali uzay kafes sistemlerinin örnek uygulamalarındandır.

Stadyumlar, Spor salonları ve kapalı yüzme havuzları

Fotoğraf: Langreo Spor Merkezi

Uzay kafes sistemleri, dünya genelinde birçok stadyumda kullanılır. Müthiş mühendisliklerinin yanı sıra estetiktirler. Bu sistemlerle, stadyumlar daha özgün tasarlanabilir. Dayanıklılık ve güvenlik gibi birçok avantaj sağlar, inşaat sürecini hızlandırır ve işçilik maliyetlerini azaltır.

Spor salonları ve kapalı yüzme havuzlarının ihtiyaç duyduğu geniş hacimlerin tasarımında teknik kolaylıkları sebebiyle tercih edilirler. Yoğun kullanıcı trafiğine sahip oldukları için hijyenik birtakım gereklilikleri de beraberinde getirirler. Kolay bakım ve temizlik sağlamaları ile uzay kafes sistemleri, sağlıklı yaşam odaklı bu tesislerin inşası için mükemmel bir çözüm sunarlar.

Langreo Spor merkezi, Kazan Spor Salonu, Kahire Olimpik Multi Spor Merkezi Projesi, Sabancı Üniversitesi spor salonu ve Ecole Normale Supérieure spor merkezi projelerimiz arasındaki spor yapılarından bazılarıdır ve uzay kafes sistemlerinin spor yapılarında kullanımına örnek teşkil ederler.

Endüstriyel Yapılar

Fotoğraf: Kale Seramik Fabrika Binası

Endüstriyel yapılar, üretim, depolama, lojistik ve dağıtım gibi amaçlarla kullanılır. Bu sistemler, büyük hacimlerde üretim yapılmasını sağlayan açık planlı mekanlar oluşturulmasına, depolama alanlarının genişlemesine ve iç mekanların farklı şekillerde düzenlenebilmesine olanak tanır. Esnek tasarım seçenekleri, endüstriyel yapıların mümkün olan en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. Yüksek rüzgar ve kar yüklerine dayanıklıdırlar.

Akım Metal Fabrika Binası, Alabuga Cam Fabrikası, Starwood Boya Fabrikası ve Kale Seramik Fabrika binası projelerimiz arasındaki endüstriyel yapılardan bazılarıdır.

Alışveriş Merkezleri

Fotoğraf: IKEA

Alışveriş merkezleri yoğun kullanıcı trafiğine ve birbirinden farklı işlevlere sahip birçok ticari işletmeyi birarada barındıran büyük ölçekli projelerdir. Uzay kafes sistemlerin kolonlara ihtiyaç duymadan geniş alanlara yayılabilen güçlü, dayanıklı yapısal çerçeveleri, doğal aydınlatma ve havalandırmaya olanak tanıyarak enerji maliyetlerini düşürür ve ziyaretçiler için konforlu bir alışveriş deneyimi yaratır. Alışveriş merkezlerinin tasarımı gelişmeye devam ettikçe, uzay kafes sistemler mimarlar ve inşaatçılar için şüphesiz popüler bir seçim olmaya devam edecektir.

Pendik Neomarin AVM, Kıbrıs Dolfin AVM, Balıkesir AVM ve IKEA projelerimiz uzay kafes sistemlerinin alışveriş merkezlerindeki başarılı uygulamaları arasında sayılır.

Kültür Yapıları

Fotoğraf: Rahmi M. Koç Müzesi

Uzay kafes sistemleri tiyatrolar, müzeler ve sergi salonları gibi kültür ve etkinlik alanlarının yaratacağı kalabalık izleyici kitlelerini ağırlayabilen, sergi ve performansların sergilenebileceği genişlikte, açık alanlar tasarlamayı mümkün kılar. Bu sistemler, bir binanın estetik çekiciliğini artırabilecek benzersiz tasarım olanakları sunması ile de kültür yapılarının kimliğine uygun hale getirilebilir.

Rahmi M. Koç Müzesi, Sabancı Sergi ve Kongre merkezi ve Mevlana Kültür Merkezi bu tür yapıları için gösterebileceğimiz örnek projelerimizdendir.

Ofisler

Fotoğraf: Yapı Kredi Hizmet Binası

Uzay kafes sistemleri, açık ofis uygulamalarında geniş açıklıkların geçilmesine imkan sağlayarak tasarıma ve mekan organizasyonuna esneklik kazandırırlar. Doğal aydınlatma ve havalandırmaya olanak tanıyan tasarımlarıyla çalışanların verimliliğini arttırır ve ofislerin enerji maliyetlerinin düşmesine yardımcı olurlar. Ayrıca, ofis yapılarına modern, estetik ve ferah bir görünüm kazandırırlar.

Yapı Kredi Hizmet Binası ve Yapı Endüstri Merkezi projelerimiz bu konuda örnek verilebilir.